Schimbul de informații cu conducatorii de autovehicule privind încălcările normelor de circulație care afectează siguranța rutieră pe teritoriul Romaniei

Furnizat de: Poliţia Română


Grad de sofisticare

Apasă aici să vezi ce înseamnă
1
Informare

Procent digitalizare (include fluxurile interne)

10 %

Beneficiari

Cetățeni
Mediul de afaceri
Instituții publice
Angajații MAI
Cetățeni români
Cetățeni străini
Vârsta minimă: 18 ani

Taxe

Gratuit

Serviciu public înființat în anul

2005

Scurtă descriere

Acest serviciu se adresează conducătorilor auto care au încălcat normele de circulație rutieră, săvârșite pe teritoriul național.

În momentul de față, în situația în care un sistem de detecție al unei instituții publice identifică un autovehicul al cărui conducător a săvârșit o abatere la regimul rutier, posesorul autovehiculului primește, prin poștă, o solicitare de confirmare / completare a datelor conducătorului autovehiculului care a săvârșit respectiva abatere. Posesorul autovehiculului este obligat să răspundă, prin poștă, la solicitarea respectivă.

Pașii procedurali

1. Se emit către posesorii de autovehicule solicitări de comunicare a datelor celui care a condus autovehiculul depistat de sisteme de detecție săvârșind abateri.
2. La primirea solicitării politiei, cetățeanul trimite prin posta răspunsul cu datele celui care a condus auto depistat.
3. Răspunsul primit de către politia rutiera este asociat cu depistarea.
3.1. (pas intermediar) In raport de răspunsul primit se poate trimite solicitare de comunicare a datelor de identificare altei persoane pana la identificarea conducătorului auto.
4. In baza asocierii răspunsului final cu abaterea depistata se emite si se trimite prin posta procesul verbal de constatare a contravenției.

Statistici (estimări anuale)

2500000

Sancțiuni aplicate de poliția rutieră

Baza legală

  • Legea cu nr. 5 din 8 ianuarie 2014, privind unele măsuri pentru facilitarea schimbului transfrontalier de informații referitoare la încălcările normelor de circulație care afectează siguranța rutieră și pentru facilitarea executării sancțiunilor aplicate acestor încălcări pentru transpunerea Directivei UE 413 din 2015, cu modificările și completările ulterioare.
  • Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006 cu modificările şi completările ulterioare
  • Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, cu modificările și completările ulterioare.

Documente electronice

Nu se gestionează (primesc/transmit) documente în format electronic în cadrul acestui serviciu public.

Alte instituții implicate

Nu sunt implicate alte instituții în furnizarea acestui serviciu public.

Timpii de livrare

Timp mediu de livrare Timp maxim de livrare Descriere
30 Zile calendaristice 6 Luni Termenul de transmitere a solicitării de la data săvârșirii faptei

Contact


IGPR - Direcția Rutieră Bdul. George Coșbuc nr. 83-85, sector 5, București