Avizarea introducerii în ţară a armelor (de vânătoare, tir și colecție) și a muniției aferente de către resortisanții statelor terțe care călătoresc în România pentru a participa la concursuri oficiale de tir, pentru a practica vânătoarea sau pentru a participa la o manifestare culturală, artistică sau istorică.

Furnizat de: Poliţia de Frontieră Română


Grad de sofisticare

Apasă aici să vezi ce înseamnă
4
Tranzacție

Procent digitalizare (include fluxurile interne)

0 %

Beneficiari

Cetățeni
Mediul de afaceri
Instituții publice
Angajații MAI
Cetățeni români
Cetățeni străini
Vârsta minimă: 18 ani

Taxe

Gratuit

Serviciu public înființat în anul

2004

Scurtă descriere

Străinii care călătoresc în România pentru a participa la concursuri oficiale de tir sau pentru a practica vânătoarea, în condiţiile legii, pe baza unei vize de scurtă şedere ori care beneficiază de scutire de la obligativitatea acestei vize, potrivit legii, pot, în baza avizului de introducere a armelor în ţară, să deţină şi, după caz, să poarte şi să folosească armele de vânătoare sau de tir pe care le deţin, dacă armele, componentele esențiale şi muniţia sunt înscrise în documentele de trecere a frontierei.

Avizul de introducere a armelor în ţară se poate acorda străinilor de către Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, având o valabilitate de 30 de zile, în următoarele condiţii:

a) fac dovada deţinerii legale a armelor în statul de unde provin;
b) în cazul armelor de vânătoare, prezintă o invitaţie nominală de la un gestionar de fond cinegetic din România, legal constituit, ce îşi desfăşoară activitatea conform prevederilor Legii nr. 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor legale în vigoare;
c) în cazul armelor de tir, fac dovada faptului că urmează să participe la un concurs de tir organizat de o asociaţie sau un club de tir sportiv afiliată/afiliat la federaţiile sportive naţionale de specialitate;
d) în cazul armelor de colecţie, fac dovada faptului că urmează să participe la o manifestare culturală, artistică sau istorică şi prezintă invitaţia unei asociaţii de colecţionari, legal constituită, ori a unei instituţii muzeistice din România.

Pașii procedurali

Străinii cu domiciliul sau reședința în state terțe care călătoresc în România pentru a participa la concursuri oficiale de tir sau pentru a practica vânătoarea, în condițiile legii, pe baza unei vize de scurtă ședere ori care beneficiază de scutire de la obligativitatea aceste vize, potrivit legii, pot, în baza avizului de introducere a armelor în țară, să dețină și, după caz, să poarte și să folosească armele de vânătoare sau de tir pe care le dețin, dacă armele și muniția sunt înscrise în documentele de trecere a frontierei.

Avizul de introducere în țară a armelor și munițiilor se eliberează în situația în care sunt îndeplinite condițiile stabilite de Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor și munițiilor, cu modificările și completările ulterioare, și anume:

A. pentru activitățile de tir sportiv:
a) persoana trebuie să facă dovada deținerii legale a armelor în statul de unde provine;
b) să facă dovada că urmează să participe la un concurs de tir organizat de o asociație sau de un club sportiv afiliată/afiliat la federațiile sportive naționale de specialitate (prezentarea unei invitații);

B. pentru activități de vânătoare:
a) persoana trebuie să facă dovada deținerii legale a armelor în statul de unde provine;
b) prezintă o invitație nominală de la o asociație de vânătoare din România legal constituită, ceîși desfășoară activitatea conform Legii nr. 407/2006 vânătorii și protecției fondului cinegetic, cu modificările și completările ultrioare, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

C. pentru participare la manifestări culturale, artistice sau istorice:
a) persoana trebuie să facă dovada deținerii legale a armelor în statul de unde provine;
b) face dovada faptului că urmează să participe la o manifestare culturală, artistică sau istorică și prezintă invitația unei asociații de colecționari, legal constitută ori a unei instituții muzeistice din România.

Invitaţia va cuprinde: datele de identitate a persoanei invitate, datele de identificare a armelor, cantitatea de muniţie, locul şi perioada în care se va desfăşura activitatea pe teritoriul României.

Solicitarea de aviz se poate depune la sediul IGP sau se poate completa online la adresa https://www.politiadefrontiera.ro/ro/main/pg-formular-de-solicitare-a-avizului-pentru-introducerea-in-tara-a-armamentului-sisau-munitiei-255.html

După eliberarea și aprobarea avizului de introducere în țară a armelor și munițiilor, structura care a emis avizul îl va transmite atât către punctul de trecere a frontierei prin care urmează să intre persoana, pentru punere în aplicare, cât și către solicitantul documentului în cauză. Avizul se poate ridica atât de la sediul unității sau poate fi transmis prin e-mail.

Statistici (estimări anuale)

Nu există statistici pentru acest serviciu public.

Baza legală

  • Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006, cu modificările și completările ulterioare
  • Legea nr. 295/2004, privind regimul armelor și al munițiilor, cu modificările și completările ulterioare
  • OUG 105/2001 privind frontiera de stat a României
  • Hotărârea nr. 445 din 9 mai 2002 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 105/2001 privind frontiera de stat a României

Documente electronice

Tip document Se poate transmite prin Tip semnătură Observații
Cerere pentru eliberarea avizului pentru introducerea în ţară a armamentului și/sau muniţiei E-mail
Site-ul instituției
Nu necesită semnătură electronică
Avizul pentru introducerea în ţară a armamentului și/sau muniţiei E-mail
Nu necesită semnătură electronică

Alte instituții implicate

Nu sunt implicate alte instituții în furnizarea acestui serviciu public.

Timpii de livrare

Timp mediu de livrare Timp maxim de livrare Descriere
2 Zile lucrătoare 5 Zile lucrătoare Persoana din România care face invitaţia de participare are obligaţia de a notifica cu 10 de zile înainte, organul de poliţie competent pe raza căruia se va desfăşura activitatea şi de a înainta o copie a invitaţiei, Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, anterior sosirii invitatului.

Contact


Blv. Geniului nr. 42 C, sect. 6 București