Eliberare adeverință pentru scutire taxe vamale

Furnizat de: Direcţia Generală de Paşapoarte


Grad de sofisticare

Apasă aici să vezi ce înseamnă
4
Tranzacție

Procent digitalizare (include fluxurile interne)

20 %

Beneficiari

Cetățeni
Mediul de afaceri
Instituții publice
Angajații MAI
Cetățeni români
Cetățeni străini
Vârsta minimă: 18 ani

Taxe

Gratuit

Scurtă descriere

Cetățeanul poate solicita eliberarea unei adeverințe din care să rezulte perioada în care acesta a avut domiciliul în străinătate, în vederea scutirii de taxe vamale.
Cererea privind eliberarea adeverinței pentru scutire taxe vamale poate fi trimisă prin poștă electronică/poștă sau poate fi depusă atât personal, cât și prin mandatar/reprezentant convențional, la Ghișeul de relații cu publicul din cadrul Direcției Generale de Pașapoarte sau la sediile serviciilor publice comunitare de pașapoarte.

Pașii procedurali

Cererea pentru eliberarea adeverinței pentru scutire de taxe vamale poate fi transmisă prin poșta electronică sau poate fi depusă personal la Ghișeul Relații cu Publicul al Direcției Generale de Pașapoarte sau al serviciilor publice comunitare de pașapoarte.
- În situația în care cererea se depune personal la Ghișeul de Relații cu Publicul al Direcției Generale de Pașapoarte sau al serviciilor publice comunitare de pașapoarte, aceasta trebuie să fie însoțită de documentul de identitate al solicitantului, în vederea identificării de către funcționarul care primește cererea (nu este necesară copia documentului de identitate/pașaport). Răspunsul poate fi ridicat de la sediul instituției unde a fost depusă cererea sau poate fi comunicat, prin poștă, la adresa de domiciliu sau la o altă adresă precizată de către solicitant în cuprinsul formularului.
- Dacă solicitarea se transmite prin poșta electronică (dgp.relatiipublice@mai.gov.ro) cererea trebuie să fie datată și semnată (scanată), urmând ca adeverința să fie ridicată de la Ghișeul de Relații cu Publicul al Direcției Generale de Pașapoarte, concomitent cu prezentarea documentului de identitate.

Statistici (estimări anuale)

480

Beneficiari

Baza legală

  • Ordonanța nr. 33/2002 privind reglementarea eliberării certificatelor și adeverințelor de către autoritățile publice centrale și locale
  • Ordonanța Guvernului nr. 83/2001 privind înființarea, organizarea și funcționarea serviciilor publice comunitare de pașapoarte și serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, actualizată
  • Regulamentul de organizare și funcționare a Direcției Generale de Pașapoarte, aprobat prin O.m.a.i. nr. 288/2011,
  • Regulamentul (CE) nr. 1186/2009 al Consiliului din 16 noiembrie 2009 de instituire a unui regim comunitar de scutiri de taxe vamale (versiune codificată)

Documente electronice

Tip document Se poate transmite prin Tip semnătură Observații
Cerere privind eliberarea adeverinței referitoare la scutirea de taxe vamale E-mail
Calificată
Adeverință privind scutire taxe vamale E-mail
Calificată

Alte instituții implicate

Nu sunt implicate alte instituții în furnizarea acestui serviciu public.

Timpii de livrare

Timp mediu de livrare Timp maxim de livrare Descriere
14 Zile calendaristice 30 Zile calendaristice Timpul de eliberare a adeverinței

Contact


București, strada Nicolae Iorga, nr. 29, sector 1