Obținerea certificatului de cazier judiciar - persoane juridice

Furnizat de: Poliţia Română


Grad de sofisticare

Apasă aici să vezi ce înseamnă
2
Interacțiune unilaterală

Procent digitalizare (include fluxurile interne)

30 %

Beneficiari

Cetățeni
Mediul de afaceri
Instituții publice
Angajații MAI
Cetățeni români
Cetățeni străini
Vârsta minimă: 18 ani

Serviciu public înființat în anul

1972

Scurtă descriere

Certificatul de cazier judiciar pentru persoanele juridice se obține de la orice subunitate de poliție în care funcționează ghișeu pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar. Certificatul de cazier judiciar se eliberează, de regulă, pe loc sau în cel mult 3 zile lucrătoare.

Pașii procedurali

Pentru a obține un certificat de cazier judiciar pentru persoana juridică, cererea-tip, cu datele complete de identificare şi motivată, se depune la orice subunitate de poliție în care funcționează ghișeu de cazier judiciar, de către reprezentantul legal al persoanei juridice, care trebuie să îşi dovedească această calitate.
De asemenea, certificatul de cazier judiciar pentru persoana juridică poate fi obținut și de către o altă persoană fizică, împuternicită în acest scop de către reprezentantul legal al persoanei juridice.
Totodată, persoanele care se prezintă la ghișeu vor putea solicita ca cerea să fie tipărită din sistemul informatic, situație în care le revine doar sarcina semnării acesteia.
Documente necesare:
- actul de identitate în original al persoanei care depune documentele;
- împuternicirea, respectiv Anexa nr. 38 din H.G. nr. 345/2010, înregistrată la nivelul persoanei juridice solicitante, în cazul în care documentul nu este solicitat personal de către reprezentantul legal;
- dovada calității de persoană juridică care se poate face cu unul dintre următoarele acte:
a) copie de pe certificatul constatator eliberat conform Legii nr. 26/1990 de Oficiul Național pentru Registrului Comerțului (nu mai vechi de 3 luni);
b) copie de pe certificatul de înregistrare al persoanei juridice;
c) copie de pe actul de constituire/ înființare (care poate fi Hotărâre de Guvern, Ordonanță de Guvern, lege, sentință civilă etc.) și certificatul de înregistrare pentru asociații, federații, cabinet avocatură, organizații etc.;
d) o adresă emisă de către persoana juridică și semnată de conducere, prin care se certifică faptul că „subscrisa (datele de identificare ale firmei) are personalitate juridică” (asumată pe proprie răspundere sub sancțiunea falsului în înscrisuri sub semnătură privată – art. 322 CP);
- copie de pe actul de schimbare a denumirii, dacă persoana juridică are denumire anterioară.
Certificatele de cazier judiciar pentru persoane juridice vor fi tipărite pe coli de format A4 și vor fi individualizate prin seria și numărul unic imprimate în partea din dreapta, sus, generate automat de Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar Român.
Certificatul de cazier judiciar se eliberează în cel mult 3 zile de la data solicitării și este valabil 6 luni de la data eliberării.
Persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale constituite în baza O.U.G. nr. 44/2008, nu au personalitate juridică și nu răspund penal în condițiile prevăzute de art. 135 Cod Penal.
Având în vedere acest aspect, acestor solicitanți li se va elibera certificat de cazier judiciar pentru persoană fizică.

Statistici (estimări anuale)

41.924

Certificate de cazier judiciar emise în 2020

Baza legală

  • Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, republicată, cu modificările și completările ulterioare

Documente electronice

Nu se gestionează (primesc/transmit) documente în format electronic în cadrul acestui serviciu public.

Alte instituții implicate

Nume Schimb de date
Instanțele de judecată Doar în format letric

Timpii de livrare

Timp mediu de livrare Timp maxim de livrare Descriere
10 Minute 3 Zile lucrătoare Eliberarea certificatului de cazier judiciar pentru persoana juridică

Contact


Structurile de cazier judiciar desemnate să elibereze certificate de cazier judiciar https://www.politiaromana.ro/ro/contact