Postat la data de: 30.10.2023, ora 14:36

Selecție pentru ocuparea a două posturi în cadrul Reprezentanței Permanente a României pe lângă UE

Dată Limită:
Dată limită depunere dosar: 
15.11.2023, ora 16:00
Anunț:


  1. Direcția Generală Management Resurse Umane din cadrul Ministerului Afacerilor Interne organizează selecția în vederea încadrării prin recrutare din sursă internă a două posturi în cadrul Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană.

    În conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr.16/2017 privind organizarea și funcționarea Ministerului Afacerilor Externe, cu modificările și completările ulterioare, Ministerului Afacerilor Interne i s-au alocat patru posturi diplomatice în cadrul Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană (RPRO-UE), pentru a fi ocupate cu specialiști din cadrul M.A.I., prin detașare la Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană.

    Pe durata misiunii în cadrul RPRo UE, specialiștii M.A.I. se subordonează șefului Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană și primesc atribuții specifice domeniului afaceri interne, în vederea gestionării dosarelor specifice M.A.I., asigurând participarea la grupurile de lucru în format consilieri JAI.

    În cadrul secțiunilor JAI din RPRo UE sunt gestionate următoarele domenii ce intră în aria de responsabilitate a M.A.I.: securitate internă, migrație și azil, libera circulație a persoanelor, aderarea la spațiul Schengen, gestionarea frontierelor, cooperarea polițienească, trafic de ființe umane, droguri, protecție civilă, regimul documentelor de identitate și de stare civilă, documente de călătorie etc.

    Atribuțiile personalului ce își desfășoară activitatea în cadrul Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană presupun:

     negocierea dosarelor europene aflate în competență
     asigurarea suportului reprezentanților la Consiliile JAI și COREPER
     asigurarea prezenței în grupurile de lucru în format consilieri JAI, la care participă personalul omolog de la Reprezentanțele Permanente ale statelor membre la Bruxelles și reprezentanți ai instituțiilor/agențiilor europene
     asigurarea participării la alte grupuri de lucru în domeniul de competență al MAI, inclusiv la cele la care nu se poate asigura prezența din țară,
     asigurarea fluxului de informări operative pe problematica UE aflată în competența MAI
     asigurarea sprijinului și suportului tehnic, inclusiv pentru reuniunile de nivel înalt (șefi de stat și de guvern), atunci când pe agenda acestor reuniuni se află subiecte din domeniul de competență al MAI.

    Cele două posturi din cadrul Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană presupun gestionarea unor dosare complexe, de actualitate și de maximă importanță pentru România, respectiv problematica azilului și migrației, dimensiunea externă a acestora, coordonarea aspectelor strategice din aceste două domenii, precum și chestiuni legate de libera circulație, returnare/readmisie, expulzare, JAIEX (afaceri interne), extinderea spațiului Schengen, securitate internă și cooperare polițienească, politicile UE privind combaterea drogurilor.

    Procesul de selecție se va desfășura în conformitate cu prevederile Procedurii de sistem privind organizarea și desfășurarea selecției în vederea ocupării posturilor vacante alocate Ministerului Afacerilor Interne în cadrul Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană, Cod:PS-MAI-DGAESRI-85.

    Obiectivele detașării

    Obiective generale: asigurarea unei activități eficiente a României ca stat membru UE și promovarea pozițiilor naționale și a imaginii României la nivel comunitar

    Obiective specifice: gestionarea dosarelor specifice MAI, asigurarea participării la grupurile de lucru în format consilieri JAI și a fluxului informațional pe domeniile și dosarele aflate în competența de gestionare a MAI, asigurarea participării la alte grupuri de lucru în domeniul de competență al MAI, inclusiv la cele la care nu se poate asigura prezența din țară, asigurarea fluxului de informări operative pe problematica UE aflată în competența MAI, asigurarea sprijinului și suportului tehnic inclusiv pentru reuniunile de nivel înalt (șefi de state și de guvern), atunci când agenda acestor reuniuni se află subiecte din domeniul de competență al MAI, participare la reuniunile bilaterale solicitate de reprezentanţi ai Parlamentului European, Comisiei Europene, precum şi ai Președinției rotative a Consiliului UE, pe domeniile din competenţă.

    Domeniile specifice:
    1. azil şi migrație, dimensiunea externă a acestora, coordonarea aspectelor strategice din aceste două domenii, precum și chestiuni legate de libera circulație a acestora, returnare/readmisie, expulzare, JAIEX (afaceri interne), extinderea spațiului Schengen.
    2. securitate internă și cooperare polițienească, politicile UE privind combaterea drogurilor.

    Condiții de ocupare a posturilor:

    La selecție pot participa funcționari publici cu statut special, cadre militare, funcționari publici și personal contractual, care îndeplinesc, în mod cumulativ, următoarele condiții generale:

    a) Pregătire de bază: studii universitare de lungă durată sau studii universitare de licență – ciclul I Bologna, cu diplomă de licență sau echivalentă;
    b) Pregătire de specialitate: master/curs postuniversitar în domeniul fundamental științe sociale;
    c) Au o vechime de minimum 6 ani în MAI;
    d) În ultimii 3 ani de activitate evaluați au obținut cel puțin trei calificative de „Bine” – pentru polițiști și funcționari publici, respectiv 2 calificative de „Foarte bun” și un calificativ „Bun” – pentru cadrele militare;
    e) Dețin autorizație de acces la informații clasificate din clasa secrete de stat, nivelul de secretizare – minimum “strict secret”. În situația în care natura postului ocupat în prezent nu prevede o astfel de autorizație, candidații se pot înscrie la selecție, sub rezerva obținerii ulterioare a nivelului de acces prevăzut, dar înainte de prezentarea la post în cadrul RPRO UE;

    f) Cunosc limba engleză la nivel B2, conform Cadrului European de Referință pentru Limbi Străine;
    g) Nu se află sub efectul unei sancțiuni disciplinare.

    Experiență:

    1. azil şi migrație, dimensiunea externă a acestora, coordonarea aspectelor strategice din aceste două domenii, precum și chestiuni legate de libera circulație a acestora, returnare/readmisie, expulzare, JAIEX (afaceri interne), extinderea spațiului Schengen:

    Cunoașterea instituțiilor UE, a legislației și a activității României, ca stat membru UE în domeniul afaceri interne, în special în domeniile specifice postului.

    2. securitate internă și cooperare polițienească, politicile UE privind combaterea drogurilor:

    Cunoașterea instituțiilor UE, a legislației și a activității României, ca stat membru UE în domeniul afaceri interne, în special în domeniile specifice postului.

    Criterii de evaluare dosare candidat:

    1. azil şi migrație, dimensiunea externă a acestora, coordonarea aspectelor strategice din aceste două domenii, precum și chestiuni legate de libera circulație a acestora, returnare/readmisie, expulzare, JAIEX (afaceri interne), extinderea spațiului Schengen:
    1. Experiență relevantă în domeniile specifice în context european (elaborarea mandatelor aferente participării la grupurile de lucru, participarea efectivă la grupurile de lucru de la nivelul Consiliului și al Comisiei Europene) – maximum 60 de puncte;
    2. Dacă a deținut/deține calitatea de președinte/vicepreședinte al unui grup de lucru relevant domeniilor specifice sau dacă deține expertiză fără legătură cu domeniile specifice – maximum 15 puncte;
    3. Dacă și-a desfășurat activitatea în cadrul RPRo UE, în domeniile de competență ale MAI sau a desfășurat activități pe o perioadă de cel puțin doi ani în calitate de END și/sau contractual în instituții/agenții europene cu responsabilități în domeniile specifice – maximum 15 puncte.


    2. securitate internă și cooperare polițienească, politicile UE privind combaterea drogurilor:
    1. Experiență relevantă în domeniile specifice în context european (elaborarea mandatelor aferente participării la grupurile de lucru, participarea efectivă la grupurile de lucru de la nivelul Consiliului și al Comisiei Europene) – maximum 60 de puncte;
    2. Dacă a deținut/deține calitatea de președinte/vicepreședinte al unui grup de lucru relevant domeniilor specifice postului sau dacă deține expertiză pe un dosar fără legătură cu domeniile specifice – maximum 15 puncte;
    3. Dacă și-a desfășurat activitatea în cadrul RPRo UE, în domeniile de competență ale MAI sau a desfășurat activități pe o perioadă de cel puțin doi ani în calitate de END și/sau contractual în instituții/agenții europene cu responsabilități în domeniile specifice postului – maximum 15 puncte.





    Dosarele de candidat vor fi transmise la Direcția Generală Management Resurse Umane, centralizat, până la data de 15 noiembrie 2023 (data înregistrării la secretariatul D.G.M.R.U.), prin intermediul structurii de resurse umane din inspectoratul general/similar, iar pentru unitățile care nu au structură de resurse umane, se depun personal de către candidați și vor conține următoarele elemente:

    i) cererea de participare la selecție, aprobată de șeful/comandantul structurii, în care se va indica postul pentru care candidează;
    ii) CV-ul candidatului, care să conțină informații detaliate în susținerea experienței la care se face referire (participare la grupuri de lucru, durata perioadei în care a desfășurat activități specifice domeniului vizat, responsabilitățile avute etc.);
    iii) certificatul care atestă nivelul minim B2 de cunoaștere a limbii engleze, conform Cadrului European de Referință pentru Limbi Străine.

    La selecție pot participa numai candidații al căror dosar este complet și corect întocmit.

    Selecția, constând în evaluarea dosarului de candidat și interviu, se va desfășura în perioada 20 – 24 noiembrie 2023, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, Piața Revoluției nr.1A, sector 1, București.


Fișiere anunț:
  1. Anunț - 167-Selecție pentru ocuparea a două posturi în cadrul Reprezentanței Permanente a României pe lângă UE - Selecție pentru ocuparea a două posturi în cadrul Reprezentanței Permanente a României pe lângă UE.pdf - Adăugat la: 30.10.2023, ora 14:36
  2. Anunț - - - Anunț hub.doc - Adăugat la: 30.10.2023, ora 14:27
Fișiere publicate ulterior activării anunțului:
Nu a fost încărcat niciun fișier, însă pot fi încărcate ulterior.